Рецепта за козунак в хлебопекарна
125гр. прясно хладко мляко
3 яйца 1 жълтък за намазване
125-150gr разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настъргана кора на един лимон
2 ч.л. суха мая
стафиди по желание
бадеми или орехи за декорация
-Яйцата на стайна температура се разбиват и се смесват с прясното мляко изсипват се в кошничката на машината
-Брашното се пресява и се смесва със захарта ,лимоновата кора,ванилията и стафидите и се изсипва при течните съставки в машината така че да се получи купчинка с връх прави се кладенче и се изсипва маята. Машината се вклучва на програма сладък хляб -(2,50 минути). Като се пооформи тестото на малки части се слага разтопеното масло-
ако се използва белтъка на 4 яйце се слага 125 гр масло-докато сместа поеме цялото масло. Като мине и втасването
50 мин преди сваршване на програмата (като започва да се пече) се намазва с жълтъка набожда се с ядки и се поръсва с захар. Като се опече се набожда с дървено шишче ако трябва се допича