Сладкиши и ястия със сини сливи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Сладкиши и ястия със сини сливи
125966

Есента – сезонът на сините сливи. Сините сливи, освен вкусни, са и много полезни. Те имат не малко лечебни свойства, познати са и в народната медицина. Сините сливи съдържат множество витамини: B1, B2, PP, C, провитамин A, както и минерали, микроелементи: натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо.

Сините сливи се консумират освен пресни и на сладко, конфитюр, компот, както и сушени. Сушените сини сливи запазват състава на полезни вещества, но са по-богати на захари и органични киселини. В същото време сушените сини сливи имат значително по-висока енергийна стойност от пресните – 264 кал в 100 грама.

Сините сливи са изключително полезни при авитаминози и анемии, особено при желязодефицитна анемия. При проблеми със стомаха, отхождането и стомашно-чревни заболявания също са незаменим помощник. Препоръчват се и при диети за отслабване. Имат и разслабително действие, подпомагат нормализирането на обмяната на веществата в организма. Сините сливи имат и антибактериални свойства и подпомагат процесите на възстановяване на организма след физически натоварвания или умствена умора. Според учените една слива съдържа такова количество антиоксиданти, колкото в 100 г боровинки!

Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft