Сладкиш със сини сливи и извара
500 г сини сливи
За тестото:
100 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 г масло
1 бр. яйце
5 с.л. захар
2 с.л. сметана
8 г ванилена захар (1 пакетче)
олио или масло за намазване на тавата
За крема:
400 г извара
100 г захар
1 бр. яйце
2 с.л. нишесте
3 с.л. масло
1 равна ч.л. бакпулвер
8 г ванилена захар (1 пакетче)
пудра захар за поръсване на сладкиша
Начин на приготвяне
С дадените продукти се замесва тестото, оформя се на топка, увива се във фолио и се слага в хладилника за един час.
Измитите и подсушени сини сливи се нарязват на половинки по дължина и се почистват от костилките.
Правоъгълна или квадратна форма за печене се намазва с мазнина, разстила се тестото и се пече 10 минути на 200 С, докато леко се зачерви.
Подготвя се кремът - отделя се белтъкът на яйцето и се разбива на сняг. Останалите продукти за крема се разбиват с миксер, добавя се разбитият белтък и внимателно се разбърква.
Върху изпеченото тесто се нареждат сините сливи с вътрешната страна нагоре и се заливат с крема. Пече се във фурна на 200 С, около 45 минути.
Изстиналият сладкиш се украсява със резенчета сини сливи - половинка слива се разрязва от единия край на три места (другият край е неразрязан) и четирите получени резенчета леко са разтварят (получава се нещо като ветрилце). Слагат се на разстояние едно от друго, така че като се разреже след това сладкишът, върху всяко парченце, да има и слива. Поръсва се с пудра захар.