Пай със сливи
За тестото:
80 г маргарин
100 г захар
4 бр. жълтъка
120 г брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
4 с.л. сладко от сини сливи
За глазурата:
4 бр. белтъци
200 г захар
2 бр. ванилии
1 ч.л. лимонов сок, щипка сол
400 г сини сливи
50 г захар
2 с.л. галета
Начин на приготвяне
Сините сливи се нарязват на половинки. Нареждат се в кръгла, намазана с масло и поръсена с галета тавичка, с отвора надолу. Поръсват се със захар и се запичат за 10 минути на 180 С. Изваждат се и леко се охлаждат. Маргарина се разбива на пяна със захарта. Прибавят се един по един жълтъците. Добавят се сладкото, брашното и бакпулвера. Така полученото тесто се излива върху сливите. Запича се 20-25 минути на 180 С. Изважда се леко да се охлади. Обръща се опечения пай върху чиния. Белтъците с лимоновия сок и солта се разбиват. Внимателно, с интензивно бъркане с миксер се прибавя на тънка струйка карамелизираната захар. С тази глазура се намазва готовия пай. Връща се във фурната да се запече - на горен реотан за 5 минути на 100С. Сервира се охладен.