Телешко бонфиле със сметана и гъби
1 кг телешко бонфиле
50 г сушени гъби
150 г пушен бекон
1 ч.ч. бира
1 глава целина с листа
7-8 скилидки чесън
1 бр. морков
черен и червен пипер, сол
100 г заквасена сметана
50 г масло
Месото се шпикова със скилидките чесън, морков и няколко парченца от бекона. Посолява се и се подправя с черен и червен пипер. На дъното на гювеч се нареждат филийки от бекона, върху тях се поставя месото. Целината се нарязва на филийки и се слага около него. Добавят се и няколко нарязани на ситно стръка от листата. Месото се покрива с останалия бекон и парченца масло. Залива се с бирата и се пече на слаба фурна няколко часа (поне 2-3). Гъбите се накисват в гореща вода за 15 минути и след това се запръжват в масло. Подправят се със сол и черен пипер и се добавя сметаната. Малко преди ястието да е готово месото се залива със соса и се оставя във фурната за още десет минути.