Телешко варено рецепта
800 гр телешки джолан
3 литра вода
1 голям морков
1 глава лук
резен от глава целина
5-6 картофа
10-12 зърна черен пипер
сол и настърган черен пипер на вкус
много магданоз
прясно изцеден лимонов сок
250 гр печурки – опционално
Джоланът се измива добре и се поставя в дълбока тенджера заедно с водата и солта. Оставя се да заври и се препенва няколко пъти, докато бульонът стане бистър. Добавят се зърната черен пипер, резена целина, нарязаният на кръгчета морков и нарязаният на едро лук и се вари около 40-50 минути или докато месото изглежда почти готово.
Джоланът се изважда от бульона и се оставя да се охлади, след което се обезкостява и месото се нарязва на порции. Месото се връща в бульонът и се добавят обелените и нарязани на едро картофи и нарязаните на едро гъби, ако ще се използват. Опитва се на вкус и ако е нужно се добавя още сол и настърган черен пипер. Вари се до готовност на картофите.
Супата се сервира топла, обилно поръсена със ситно нарязан магданоз и подправена с лимонов сок