Тиквички с бял сос
6-7 възможно по-дребни тиквички (в противен случай едрите се срязват на две през средата) Кайма – 400-500 грама Лук – една едра глава Ориз – 1 ч.ч. Моркови – 2 бр. Половин домат Копър Магданоз
Приготвяне:
Тиквичките се измиват добре, отрязват се „капачетата” в двата края и се издълбават. Не се белят. Вътрешността от тиквичките се нарязва на ситно.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото (олиото), след което се добавят последователно каймата и оризът и се пържи докато добие стъклен вид. Прибавят се ситно нарязаните моркови и вътрешността на тиквичките, заедно с настъргания половин домат. Сместа се овкусява със сол, черен, червен пипер, магданоз и копър.
След като сместа се запържи, пълним тиквичките с нея и ги „запечатваме” от двете стани с брашно.
Запечете тиквичките в силна фурна за около 30 минути, докато получат розова коричка. Добавете вода в тавичката, за да не загорят. Ако е необходимо – доливайте.
Приготвяне на соса:
Запържете брашното в масло, като добавите водата, в която са се пекли тиквичките, щипка сол, чер пипер на вкус и една кафена чаша кисело мляко.
Бъркайте на бавен огън непрекъснато, за да не се получат бучки. Полейте тиквичките със соса и сервирайте топли.