Шоколадов сладкиш рецепта с майонеза
майонеза - 200 г (1 опаковка), вода - 1 ч.ч., брашно - 2 ч.ч., какао - 5 с.л. натурално, захар - 1 ч.ч., бакпулвер - 10 г (1 пакет), ванилия - капки есенция, шоколад - 200 г шоколадов кувертюр за глазурата, масло - 100 г за глазурата
Пресейте брашното с бакпулвера. Смесете заедно сухите съставки и разбъркайте с тях майонезата и водата. Бъркайте, докато се хомогенизира сместа и добавете ванилията.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тавичка и сложете да се пече за около 25 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверете готовността с клечка - сладкишът трябва да остане сочен, а не сух.
Пригответе глазурата като разтопите шоколада или кувертюра на водна баня и добавите маслото. Разбъркайте докато се получи гладка смес. Готовият сладкиш се охлажда леко, вади се в поднос и се залива с глазурата, щом се охлади докрай.