Шоколадов сладкиш с ядки и маскарпоне
конфитюр - 150 г плодове по избор без сиропа, яйца - 6 броя, бакпулвер - 1 ч.л. пълна, сода - 1/2 ч.л. бикарбонат, ядки - 100 г бадеми или лешници, смлени 50 г смлени орехи 50 г смлян шам фъстък, брашно - 2 с.л. бяло, захар - 200 г, какао - 50 г натурално, кардамон - 1/2 ч.л. смлян, шоколад - 75 г натурален за шоколадовия ганаш, шоколад - 75 г млечен, маскарпоне - 200 г, масло - 50 г краве, сол - 1 щипка, захар - пудра, на вкус, есенция - няколко капки ромова
Смесете всички сухите съставки и ги прибавете постепенно към предварително разбитите яйца и захар.
Бъркането става със шпатула, докато сместа се хомогенизира. Най-накрая добавете отцедените от сиропа плодчета от конфитюр.
Покрийте формата за кейк с намаслена хартия за печене и изсипете сместа. Сложете да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 50 минути.
При нужда покрийте отгоре с фолио, за да не прегори и проверявайте готовността с клечка. Не трябва да печете кейка повече от необходимото, защото ще изсъхне.
Оставете готовия сладкиш да изстине напълно, а през това време разтопете за ганаша двата вида шоколад и маслото на водна баня.
Леко охладете крема и го разбъркайте с маскарпонето, пудра захар на вкус, щипка сол и капки ромова есенция. Намажете кейка с охладения ганаш.