Шоколадов сладкиш с череши
масло - 200 г, шоколад - 200 г натурален, захар - 200 г, орехи - 100 г смлени, яйца - 6 големи, сол - 1/4 ч.л., какао - за поръсване
ЗА ЧЕРЕШОВИЯ СОС
череши - 350 г обезкостени, захар - около 4 - 5 с.л., какао - 1 с.л., масло - 1 с.л., сладолед - топки ванилов, за гарниране
Разтопете на водна баня натрошения шоколад с маслото и разбърквайте до хомогенизиране. Оставете леко да се охлади и през това време разбийте жълтъците с половината от захарта.
Добавете охладения шоколад при непрекъснато бъркане към жълтъците. Прибавете смлените орехи и постепенно разбитите на твърд сняг с останалата захар белтъци.
Сипете сместа в тава, застлана с хартия за печене и поръсена с какао. Сложете шоколадовия сладкиш да се изпече за 40-45 минути в предварително загряна фурна.
През това време пасирайте почистените от костилките череши. Разбъркайте ги със захарта и сложете плодовата смес на котлона да се вари, докато леко се сгъсти. Щом се посгъсти загрейте отделно маслото и го разбъркайте с какаото.
Разредете тази смес с няколко лъжици от черешовия сос и после прибавете към плодовата смес. Разбъркайте какаово-черешовия сос за кратко и оставете добре да изстине.
Поднесете парче от охладения шоколадов сладкиш, гарнирано с топка ванилов сладолед и обилно полят с какаово-черешовия сос.