Ябълков сладкиш със сметана
4-5 бр. ябълки
канела
70 г масло
4 бр. яйца
1 ч.ч. (200 г) захар
1 ч.ч. (200 г) брашно
портокалови кори
орехи
1 прах ванилия
За глазурата:
2 бр. яйца
1 ч.ч. (200 г) пудра захар
1/8 ч.ч. захар
500 г сметана
Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета, разбъркват се с канелата и се поставят в тавичка, в която предварително е разтопено маслото. Отделно се разбиват яйцата със захарта и брашното. Разбива се с миксер, прибавят се портокаловите кори, орехите и ванилията. С тази смес се заливат ябълките. Пече се в умерена фурна. Оставя се да изстине и се намазва със следния крем: 2 белтъка с шипка сол се разбиват с миксер. Прибавя се 1 ч.ч. пудра захар. Сварява се 1/2 ч.ч. сироп (по равно вода и захар). Оставя се малко да поври и все още горещ се прибавя на тънка струйка и при непрекъснато бъркане с миксер към белтъчния сняг. Отделно се разбива 500 г сметана. Двата крема се съединяват. Оставя се да престои в хладилник преди поднасянето. Може да се поръси с натрошени обелени ядки, по желание.