Лесен ябълков пай
3-4 ябълки
3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1к.ч. олио или маргарин
1 малка заквасена сметана
3-4 с.л. пудра захар
настъргана кора на 1 половин лимон
Обелете и изчистете от семките ябълките и ги нарежете на осминки. Изсипете мазнината в тавичка с диметър 30см и наредете парчетата ябълки, така че да покрият цялата тавичка. Сложете ги във фурната да се запекат на 180 градуса. През това време разбийте яйцата с миксер, добавете захарта, после и брашното. С тази смес се заливат ябълките и тавчката се връща за около 20 минути във фурната до като се запече блатът. Когато е готов, оставете го да изстине на отворена фурна, после обърнете тавичката и като я чукнете с дръжката на нож, блатът сам ще се отлепи. Намажете го с крем от сметаната, размесена със пудрата захар и настърганата кора от лимон.