Японска диета
За разлика от Европа и Северна Америка на японските острови съвсем незначителен процент от населението страда от наднормено тегло, още по-малко – от затлъстяване, въпреки факта че Япония по нищо не отстъпва на най-високоразвитите страни. Основна причина за тази разлика, според диетолозите, е, че японците се хранят основно с нискокалорична храна (най-вече с малко съдържание на въглехидрати и мазнини). Именно на основата на този начин на хранене е създадена и японската диета – високоефективна, но и специфична от гледна точка на нашите хранителни навици.
За разлика от други диети, японската не е от бързите, но е добре балансирана и след прекратяването й организмът запазва придобитите полезни навици, което позволява запазване на новото тегло дори до няколко години. Заедно с отслабването човек, спазвал японската диета, се радва и на по-добра обмяна на веществата – благодарение на постигнатия почистващ ефект.
След първата седмица на диетата е нормално да се отслабне с 3,5-4 кг, а след 13-те дни – със 7-8 кг. Минималната продължителност на японската диета е 13 дни, максималната – 13 седмици.
Както и при повечето други диети за отслабване японската изисква да се следват редица ограничения: от храната трябва да се изключат чистите въглехидрати (т.е. захар, сладкарски изделия, алкохол и т.н.) и всякакви източници на сол.
Меню за 13 дни
Ден 1
- Закуска: чаша кафе без захар.
- Обяд: салата от варено зеле с растително масло, 2 твърдо сварени яйца, чаша доматен сок.
- Вечеря: варена, или в краен случай запечена с растително масло, риба (200 г).
Ден 2
- Закуска: чаша кафе без захар и малко парче ръжен хляб.
- Обяд: варена, или в краен случай запечена с растително масло, риба (200 г); салата от варено зеле с растително масло.
- Вечеря: варено говеждо или телешко месо (100 г, без сол!) и чаша мляко или айран.
Ден 3
- Закуска: чаша кафе без захар и малко парче ръжен хляб.
- Обяд: задушени в малко растително масло тиквички и/или патладжан (без ограничение).
- Вечеря: 2 твърдо сварени яйца, варено говеждо или телешко месо (200 г, без сол!), салата от зеле с растително масло.
Ден 4
- Закуска: един среден суров морков и сокът на един лимон.
- Обяд: варена, или в краен случай запечена с растително масло, риба (200 г), чаша доматен сок.
- Вечеря: 200 г плодове (видове - по избор).
Ден 5
- Закуска: един средно голям суров морков и сокът на един лимон.
- Обяд: варена, или в краен случай запечена с растително масло, риба (до 400 г), чаша доматен сок.
- Вечеря: 200 г плодове (вид - по избор).
Ден 6
- Закуска: чаша кафе без захар.
- Обяд: варено пилешко месо (500 г, без сол!), салата от зеле и моркови с растително масло.
- Вечеря: 2 твърдо сварени яйца, един средно голям суров морков с малко растително масло.
Ден 7
- Закуска: зелен чай (без ограничение).
- Обяд: варено говеждо или телешко месо (200 г, без сол!).
- Вечеря: повторение на някой от предходните дни (без този от ден 3!):
или варена, или в краен случай запечена с растително масло, риба (200 г);
или варено говеждо или телешко месо (100 г, без сол!) и чаша мляко или айран;
или 200 г плодове (видове – по избор);
или 2 твърдо сварени яйца и един средно голям суров морков с малко растително масло.
Ден 8
- Закуска: чаша кафе без захар.
- Обяд: варено пилешко месо (500 г, без сол!), салата от зеле и моркови с растително масло.
- Вечеря: 2 твърдо сварени яйца, един средно голям суров морков с малко растително масло.
Ден 9
- Закуска: един средно голям суров морков и сокът на един лимон.
- Обяд: варена, или в краен случай запечена с растително масло, риба (200 г), чаша доматен сок.
- Вечеря: 200 г плодове (видове – по избор).
Ден 10
- Закуска: чаша кафе без захар.
- Обяд: 1 твърдо сварено яйце, 3 средни сурови моркова с малко растително масло, 50 г сирене.
- Вечеря: 200 г плодове (видове – по избор).
Ден 11
- Закуска: чаша кафе без захар и малко ръжен хляб.
- Обяд: задушени в малко растително масло тиквички и/или патладжан (без ограничение).
- Вечеря: 2 твърдо сварени яйца, варено телешко или говеждо или говеждо месо (200 г, без сол!), салата от прясно зеле с малко растително масло.
Ден 12
- Закуска: чаша кафе без захар и малко ръжен хляб.
- Обяд: варена, или в краен случай запечена с растително масло, риба (200 г), салата от прясно зеле с малко растително масло.
- Вечеря: варено телешко или говеждо месо (100 г, без сол!), чаша мляко или айран.
Ден 13
- Закуска: чаша кафе без захар.
- Обяд: 2 твърдо сварени яйца, салата от прясно зеле с малко растително масло, чаша доматен сок.
- Вечеря:варена, или в краен случай запечена с растително масло, риба (200 г).
Допълнително, при поява на сухота в устата, може да се пие негазирана и неминерализирана вода – без ограничение в количествата.
Плюсове на японската диета
Диетата гарантира относително бърз резултат. Има и по-бързи диети, но японската е една от тези, при които постигнатото понижаване на теглото се запазва и най-лесно и най-дълго.
Диетата е доста добре балансирана, но заради налаганите ограничения е добре да се приема допълнително по един мултивитамин на ден – особено ако продължите диетата и след 13-ия ден (менюто трябва да се следва в същата последователност!).
Минуси на японската диета
При по-дълго спазване може да доведе до известен дисбаланс в някои от необходимите на организма вещества. Затова следва по-продължителното й спазване да се консултира със специалист.
Диетата е доста тежка за хората, които обичат да ядат сладко.