Баница със спанак
Баница със спанак
за тестото - 1 яйце, 1 чаша вода, мая колкото орехче, 600 г брашно, 1/2 лъжичка сол; за плънката - 300 г краве сирене, 4 яйца, по 5 лъжици свинска мас и краве масло, 300 г изчистен спанак (киселец, лапад или листа от цвекло), сол
Начин на приготвяне:
От изброените продукти (оставете 1 шепа брашно за измесване) замесете тестото. Разделете го на 5 топки, намажете ги с малко мазнина и ги оставете да втасат 20-30 мин. През това време разбийте яйцата (отделете три лъжици за намазване) и ги разбъркайте с разтопената мазнина, настърганото сирене и спанака, нарязан на ситно, претрит с малко сол и отцеден. Всяка топка разточете на кора, дебела около 5 мм. Намажете с 1/5 от плънката и навийте кората на руло. Редете в намазана с масло правоъгълна тава. Оставете баницата да втаса около 30 мин, намажете с яйце и изпечете в умерена фурна. Вместо със спанак баницата може да се направи с праз или с тиква. Ситно нарязания праз задушете в малко мазнина. Като изстине, го прибавете към плънката. Настърганата тиква смесете с едро счукани орехови ядки, захар и канела. Намажете кората с мазнината (може само краве масло), наръсете тиквата и завийте на руло.