Бишкотена торта с карамел
2 пак. бишкоти
250 мл прясно мляко
2-3 с.л. захар
1 пак. ванилова захар
лешникови ядки за декорация
За крема
500 мл прясно мляко
1 пак. пудинг
За карамела
100 г захар
150-180 мл прясно мляко
1. Приготвяме крема. Смесваме пакетчето пудинг в купа с малко от млякото, разбиваме на кашичка.
2. В тенджера сгорещяваме останалото мляко. Отстраняваме от котлона, прибавяме пудинга. Отново поставяме на котлона и бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Оставяме да се охлади.
3. В купа наливаме млякото, поръсваме с кристална и ванилова захар.
4. Разбъркваме и потапяме в течността част от бишкотите, с които запълваме два реда на дъното на правоъгълна тавичка.
5. Поливаме с охладения пудинг. Подреждаме още 1 ред от останалите бишкоти.
6. Приготвяме карамела. В малка тенджера поставяме захарта. Оставяме на котлона, докато се получи златист сироп.
7. Отстраняваме и след като се охлади, поливаме със студеното мляко. Връщаме на котлона и бъркаме на слаб огън, до получаване на еднородна смес.
8. Поливаме върху последния ред бишкоти.
9. Оставяме тортата да се охлади, покриваме с фолио, поставяме я в хладилника за 5-6 часа. При сервиране декорираме с фино смлени лешникови ядки.