Бял боб в гърне
боб - 300 - 400 г бял, мазнина - 3 - 4 с.л., лук - 1 глава кромид или 1 стрък праз, чесън - 2 - 3 скилидки, чушки - 2 цели сухи 1 с.л. стрити, люти чушки - 1 брой, доматено пюре - 2 - 3 с.л., моркови - 1 - 2 броя, джоджен - 1 ч.л., чубрица - 1 ч.л., червен пипер - 1 с.л., черен пипер - на вкус
Накиснете предварително боба от вечерта в студена вода. Сварете го след това в една вода и я хвърлете.
Отново го сложете да се вари заедно с 3 с.л. олио, нарязаните моркови, накълцания лук и скилидки чесън, сухите цели чушки и лютата чушка.
Щом поври, добавете стритата чушка и останалите подправки (без червения пипер) заедно със сол на вкус.
Прехвърлете боба в гърне и го разбъркайте с доматеното пюре и червения пипер. Сложете капака и го печете във фурната за 2 часа на умерена температура.