Вторник: Спагети Карбонара, зелена салата със синьо сирене и чаша хубаво вино
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
спагети - 300 г
лук - 1 глава, малка
бекон - 150 г, нарязан на кубчета
олио - 1 с.л. или зехтин
яйца - 2 жълтъка
сметана - 100 мл. течна за готвене
пармезан - 50 г настърган
сол
черен пипер
босилек - сух, за поръсване
Сложете спагетите да се сварят според указанията на опаковката. Оставете ги ал денте и не ги преварявайте. Отцедете готовите спагети от водата.
Загрейте олиото в тефлонов тиган с широко дъно и запържете леко накълцания ситно лук. Добавете бекона и запържете и него до зачервяване.
Постепенно долейте сметаната и намалете котлона, за да не ври сосът. При непрекъснато бъркане добавете първо двата жълтъка и разбъркайте, след което прибавете около 50-60 мл от водата на спагетите.
Поръсете с настъргания пармезан, черния пипер и посолете на вкус. След като сосът леко се сгъсти изключете котлона и добавете сварените и отцедени спагети.
Разбъркайте добре и разпределете в чинии. Поднесете спагети Карбонара, поръсени с малко босилек.
Зелена салата със синьо сирене
2 бр. зелена салата
5 стръка зелен лук
150 г риба тон или 150 г рулца от раци
2 бр. сварени яйца
150 г сварена царевица
10-15 бр. маслини
100 г синьо сирене
1 бр. лимон
сол
зехтин
2 филии сух хляб (или готови крутони)
Приготвяне:
Хлябът се нарязва на малки кубчета, слагат се в тавичка, посоляват се, поръсват се със зехтин, след което се слагат в предварително загрята фурна да се запекат, като периодично се разбъркват, докато станат хрупкави. Когато са готови, се изваждат от фурната и се оставят да изстинат (може да се използват и готови крутони). Зелената салата се измива и се накъсва или се нарязва в голяма купа. Лукът се нарязва и се прибавя към салатата. В купата се слагат 100 г царевица (останалите 50 г се оставят за украса), рибата тон (по желание може да се замени с рулца от раци) и едното сварено яйце, настъргано на ситно ренде. Прави се дресинг от сол, сокът от лимона и зехтин, с него се залива салатата и всичко се обърква много добре. Най-отгоре се слагат останалите 50 г царевица и предварително изпечените крутони. Настъргват се второто яйце и синьото сирене и се украсява с маслини.