Гратен с тиквички
2 с. л. зехтин
1 стрък праз лук
3 скилидки чесън
5 листа пресен босилек
400 г консервирани домати
125 г сирене Моцарела
150-180 г сирене Гауда (Витоша, Балкан или Пармезан)
2-3 тиквички
• Бялата част на праз лука се нарязва на ситно.
• Чесънът се обелва и се наситнява.
• Сирената се настъргват.
• В дълбок тиган се сгорещява мазнината.
• Запържва се лукът за 5 минути и се прибавя чесънът.
• Готви се 3 минути, след което се добавят ситно нарязаните листа босилек.
• Всичко се запържва за 1 минута.
• Изсипват се нарязаните консервирани домати.
• Сосът се кипва и се оставя да къкри на умерен огън около 10 минути.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Сосът се разбърква и се сваля от котлона.
• Тиквичките се измиват и се нарязват на кръгчета.
• В огнеупорна тава (20х30 см) се изсипва 1/3 от доматения сос.
• Отгоре се нареждат 1/3 от тиквичките.
• Поръсват се с 1/3 от настърганите сирена.
• Процедурата се повтаря още 2 пъти, като накрая трябва да се завърши с ред сирене.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Гратенът с тиквички се пече 30-40 минути.