Лазаня с тиквички
9 сухи кори за лазаня
1 с. л. зехтин
1 глава кромид лук
6 средни тиквички
2 скилидки чесън
450 г извара или Рикота
2 яйца
100 г настърган Пармезан или Балкан
30-40 г пресен босилек
350 г готов доматен сос за спагети
сол и смлян черен пипер на вкус
• Фурната се загрява на 180 С.
• В голяма тенджера се кипва вода и се посолява.
• Сухите листа се варят в кипяща вода 5 минути.
• Отцеждат се и се измиват под течаща студена вода.
• Нареждат се върху чиста кухненска кърпа на един ред, за да не се слепят.
• Междувременно лукът, босилекът и чесънът се нарязват на ситно.
• Тиквичките се настъргват на едро ренде и се отцеждат добре.
• В голяма тиган се сгорещява мазнината.
• Прибавят се лукът и чесънът.
• Запържват се до омекване и златист цвят.
• Добавят се тиквичките и се пържат 3-4 минути.
• Тиганът се сваля от котлона.
• Прибавят се 250 г Рикота (извара), 75 г сирене Пармезан (Балкан), босилек, сол и черен пипер.
• Всичко се разбърква.
• Отделно в друга купа се разбиват яйцата и се прибавят 200 г Рикота (извара).
• Сместа се разбърква до еднородно състояние.
• В правоъгълна форма се поставя 1/3 от доматения сос.
• Отгоре се нареждат 3 листа паста, така че леко да се застъпват.
• Покриват се с 1/2 от сместа с тиквичките.
• Отново се залива с 1/3 от доматения сос, 3 листа паста и 1/2 от тиквичките.
• Пак 1/3 от доматения сос и 3 листа паста.
• Накрая се изсипва изварената смес и се поръсва с останалото настъргано сирене.
• Лазанята с тиквички се пече 20-30 минути.