Диета с краставици
За вълшебните качества на краставиците
Въпреки ниската си калоричност – 15 ккал на 100 г, пресните краставици съдържат много витамини и още повече минерални соли. Стимулират храносмилането и перисталтиката, прочистват червата, нормализират водно-солевия баланс, освежават кожата, имат диуретично действие и подобряват обмяната на веществата. Освен това краставиците не предизвикват алергични реакции дори и при много алергични хора.
В комбинация със съдържащи мазнини продукти, краставицата осигурява чувство за ситост в продължение на 3-4 часа.
Диета с краставици
Диетата с краставици се спазва една седмица. Всеки ден се изяждат общо по 1-1,5 кг краставици. Три пъти дневно се приготвя прясна салата, която се подправя с малки количества майонеза или сметана (30-50 г за целия ден). Желателно е да не се добавя сол. Затова пък се препоръчва салатите обилно да се подправят със зелени подправки – магданоз, копър, босилек, листа от целина и т.н., също чесън и лимонов сок.
Сутрин се пие чай или кафе без захар. Трите порции салата се изяждат рано на обяд, към 17 часа и за вечеря – не по-късно от 19-20 часа. Към всяко хранене допълнително се изяждат по 50 г ръжен или пълнозърнест хляб. По желание едната филийка хляб може да се изяде сутрин на закуска.
Преди лягане се изяжда една голяма ябълка, 2 портокала, 1 не много сладка круша или малък банан.