Доматен сос класик рецепта
- домати
- сол
- захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Добре измитите узрели червени домати, в зависимост от големината, се нарязват на 4- 6 парчета. Рендосват се на едрото ренде, за да се отдели ципата. Изсипват се по възможност в по-широк съд (тава) и се варят на силен огън докато започнат да се сгъстяват. Силата на огъня се намалява и тук вече трябва да се следи и често разбърква, за да не загори.
Когато сместа се сгъсти до желаната гъстота (обикновено 1/3 от първоначалния обем), 10-тина минути преди да се махне от огъня се добавя сол на и ако е необходимо - малко захар за убиване киселинността на доматите.
Доматеният сос се налива в сухи бурканчета, затварят се с капачките и се стерилизират 20-25 минути. Още горещи се изваждат от водата и се обръщат върху капачките.
Като изстинат напълно се прибират за съхранение.
В зависимост за какво го използваме след това, съответно преди употреба го овкусяваме с необходимите подправки.
Употребявам го в ястия вместо доматено пюре, но главно за паста; пици; заливка на пълнени зеленчуци – чушки, тиквички, патладжани; яхнии с кюфтета; риба…