Домашна торта бърза рецепта
Необходими Съставки
яйца - 5 броя
брашно - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
яйца - 4 жълтъка, за крема
ванилия - 2 пакетчета
брашно - 3 с.л.
прясно мляко - 1 л за сиропиране
захар - 1/2 ч.ч.
яйца - 4 белтъка, за украсата
захар - 1/2 ч.ч. за белтъците
бисквити - шоколадови, натрошени за украсата или шоколад
Начин на приготвяне
За блатовете разбийте половината захар с жълтъците на 5-те яйца, а другата половина - с белтъците. След това внимателно с дървена лъжица смесете двете части и прибавете бъркайки пресятото брашно. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист цвят. Щом готовият блат изстине, се разрязва на 3 части с нож или конец.
За да приготвите крема сложете млякото да заври с половината захар. Жълтъците разбийте с останалата захар и добавете ванилията и брашното, до получаване на хомогенна смес. Прибавя се при непрекъснато и интензивно бъркане към врящото мляко и се бърка докато се сгъсти.
За украсата разбийте белтъците с щипка сол и 1/2 ч.ч. захар на пухкав сняг. Сиропирайте блатовете с прясно мляко или сок от компот - според предпочитанията. Намажете ги с крема, за да споите тортата. Ако остане крем, намажете я отгоре. Покрийте тортата с белтъците и натрошете шоколадови бисквити или поръсете с настърган шоколад за украса.