Домашни кифлички с мармалад
ПРОДУКТИ:
яйца - 5 - 6 бр.
захар - 9 с.л
прясно мляко - 1 купичка
мас - или олио 1 купичка
мая - 1 кубче пресна
брашно - 1кг.
лимони - 1 бр.
ванилия - 2 бр
яйца - 1 бр. за мазане
мак - за украса или захар
мармалад
течен шоколад
Приготвяне:
Изсипваме цялото брашно в голяма купа, след това изсипваме едно по едно яйцата, прясното мляко, маята (желателно е да са леко топли за по-бързо стасване на тестото), захарта, олиото, ванилията и нарендания лимон.
Замесваме меко тесто, което да не лепне. Оставяме да втасат хубаво, след което от тестото правим 3-4 топки, които ги точим на кора от около 1 см. Разрязваме всяка кора на триъгълници.
На всяко триъгълниче слагаме пожелание шоколад или мармалад и увиваме от широката към тясната страна.
Мажеме тавата с олиото и редим кифличките, оставяме ги пак да втасат в тавата и след което ги намазваме отгоре с яйцето, поръсваме с мак и печем на 180 градуса за около 25-30 мин до леко пожълтяване.