Запеканка с кайма и паста
2 ч. л. зехтин
1 голяма глава кромид лук
1 скилидка чесън
2 резена бекон
1 морков
1 стрък селъри (целина)
350 г консервирани гъби
500 г кайма
420 г доматен сос (салца)
80 мл доматено пюре
1 ч. л. сух риган
150 г макарони по избор
125 г настърган кашкавал
• Зехтинът се загрява в голям тиган.
• Добавя се нарязан на дребно лукът, пресованият чесън, ситно нарязаният бекон, селъри и морковът.
• Задушават се, докато омекне морковът, след което се прибавят и отцедените гъби.
• Запържват се за 2 минути и се прибавя каймата.
• Готви се, докато каймата не промени цвета си при постоянно разбъркване.
• Добавя се доматената салца, доматеното пюре и риганът.
• Готви се на слаб огън със захлупен капак 20 минути или докато се сгъсти.
• В това време се сваряват макароните според указанията на опаковката.
• Готовите макарони се смесват с каймата.
• Прехвърлят се в огнеупорна тава и се поръсват с настърган кашкавал.
• Бързата запеканка с кайма и паста се пече в предварително загрята фурна на 220 С за 10 минути или докато покафенеят.