Запържени сиренки
продукти:
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 бр. яйце
200 г сирене
2-3 с.л. олио
брашно за средно твърдо тесто
олио за пържене
приготвяне:
Към пресятото брашно се добавя солта и се разбърква леко, след това се излива разбитото със содата и яйцето кисело мляко. Прибавят се и останалите продукти - сиренето се натрошава. Замесва се средно твърдо тесто. От него се разточва кора с дебелина 1 см. С помощта на тънкостенна чаша се изрязват полумесеци. Оформянето е въпрос на фантазия. Могат да се овалят в сусам и тогава да се изпържат. Пържат се до златисто от двете страни в сгорещено олио. Горещите сиренки се оставят върху домакинска хартия или салфетка за да се попие излишната мазнина. От една доза излизат около 50 сиренки.