Сиренки с кашкавал
продукти:
1 кг бяло брашно
300 мл прясно мляко
100 г кисело мляко
3 бр. яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1 с.л. мас
20 г прясна мая
200 г сирене за плънката
2 бр. яйца
приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл топло, но не горещо прясно мляко и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавят се и 1-2 щипки захар. Това ще предизвика по-бързото втасване на маята. След това се пресява брашното. Добавят се сухите съставки и се разбъркват. Оформя се кладенче и в него се изливат яйцата, 200 мл прясно мляко, 100 г кисело мляко и олиото. Накрая се добавя и готовата мая. Замесва се средно твърдо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Разделих го на 9 питки (при мен), като леко ги премесих. Разточих ги на кори и всяка кора поръсих с плънка от сирене и яйца. Навих на руло и после на охлюв. Мажа с жълтък и малко прясно мляко. Отгоре се настъргва кашкавал. Пече се на умерена фурна 180С.