Защо растителните влакна са толкова полезни
Растителните влакна са формирани от целулоза, хемицелулоза, пектин и глюкоза. Тези субстанции по принцип не се абсорбират от стомашно-чревния тракт и сами по себе си не дават енергия на тялото, но от друга страна, значително подобряват храносмилателната дейност и спомагат за изхвърляне на баластните вещества, вследствие на което организмът добива по-висок жизнен тонус.
Задържайки по-големи количества вода в стомашно-чревния тракт, те ускоряват перисталтиката, с други думи, преминаването на храната през него, и премахват всяка опасност от запек. Благодарение на тях се увеличава жлъчната секреция и се намалява дразненето на стомашната лигавица, което предотвратява заболявания от рода на хемороидите, херниите и дори рака на дебелото черво.