2013-а е година на киноата, обяви Организацията по храните и земеделието към ООН. Експерти от организацията определят киноата като "храна с високи хранителни качества, впечатляващо биоразнообразие и важно значение за концепцията за здравословното хранене”.
Историята на растението киноа може да бъде проследено лесно до неговата родина – екваториалните и тропически части на Андите. Всъщност именно киноата и царевицата са двете основни растения от трапезата на маите. От една страна тяхното разнообразие на полезни вещества осигурява голяма част от това, от което човешкият организъм се нуждае. От друга, тези растения се приспособяват лесно към нови условия и могат да се отглеждат масово в региони извън родината им. Все пак и до момента основният източник на киноа са две страни от Латинска Америка – Перу и Боливия.
Наричана още "майка на житата", киноата е изключително полезна.
Съдържа всички осем незаменими аминокиселини - изключително рядко качество в растителния свят. Често тази храна е наричана "идеална", защото е пълноценен протеин.
Киноата е добър източник на витамин E - антиоксидант, необходим за оздравителните процеси в организма. Съдържа и подсилващи имунната система минерали - като цинк, нужен за тимусната жлеза, която управлява производството на имунни клетки.
Използва се за храна и лекарство. Съществуват различни сортове киноа, но най-популярни са обикновената киноа (с дребни, светлобежови семена) в Перу и кралската киноа (с по-едри, червеникави семена) в Боливия. В Южна Америка наричат киноата "дребен ориз", семената й наподобяват на кускус, има лек орехов аромат, а по хранителни качества прилича на млякото.
В чаша приготвена киноа (185 грама) се съдържат:
|
% от необходимата дневна стойност | |
---|---|---|
Калории | 222 | |
Калории от мазнини | 32 | |
Мазнини | 4 гр | 5% |
В т.ч. наситени мазнини | 0 гр | 0% |
Холестерол | 0 мг | 0% |
Натрий | 13 мг | 1% |
Въглехидрати | 39 гр | 13% |
В т.ч. растителни влакна | 5 гр | 21% |
Захар | 0 гр | |
Протеини | 8 гр | |
Витамин А | 0% | |
Витамин С | 0% | |
Калций | 3% | |
Желязо | 15% |
Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества . Тя може да се употребява вместо всяка друга житна култура, като дори и в малко количество осигурява значително количество фитонутриенти.
Киноата съдържа голямо количество протеини – нещо, което я отличава от повечето други зърнени култури. Причина за това е недостигът в тях на адекватно количество от 2 аминокиселини – лизин и изолевцин. В киноата те са значително повече и това я прави идеална част от всяка протеинова диета . Лизинът е основен участник в развитието и възстановяването на тъканите, а изолевцинът ускорява метаболизма и редуцира натрупаните мазнини.
Що се отнася до съдържанието на мазнини, и в това киноата превъзхожда останалите зърнени култури. Те осигуряват 1 грам мазнини срещу консумацията на 350 калории, докато при киноата това количество се постига само при 63 калории. Същевременно тези мазнини са полезни – от групата на омега-3 ненаситените, най-вече алфа-линоленова киселина (ALA).
Противовъзпалително действие на киноа
Макар повечето изследвания в тази посока да са все още в лабораторна фаза, резултатите са обещаващи: нормалната за един ден консумация на киноа е достатъчно да намали възпаленията. Химикалите, които допринасят за този ефект са от групата на фенолните киселини (фенолни гликозиди), включително от групата на витамин Е, както и полизахариди.
Според някои данни противовъзпалително действие оказва и съдържанието на сапонини – фитонутриенти, съдържащи се най-вече в люспите на зърната киноа.
Други ползи за здравето от употребата на киноа
Много изследвания вече показват, че киноата намалява значително риска от диабет тип 2. и това е напълно логично – заради високото съдържание на фибри – един от ключовите компоненти, необходими за регулиране нивото на кръвната захар. В тази посока вероятно действат и поне част от противовъзпалителните компоненти.
Подобен механизъм вероятно може да обясни и способността на киноата да понижава нивото на лошия холестерол – факт, който закономерно намалява риска от натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове и сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза.
Някои начални данни сочат, че фитонутриентите в киноата имат канцерогенен и антиалергичен потенциал. Последното прави растението силно препоръчително при хора, които трябва да избягват употребата на други зърнени храни заради глутена в тях.
Лесното разграждане на зърната киноа в организма я прави храна, подходяща и за малки деца и подрастващи.
На практика киноата лесно може да влезе във всяка кухня - тя е подходяща за употреба в почти всяка храна, съдържаща друга зърнена култура.