Всеки може да прави суши у дома и да впечатли приятели и семейството си. Всичко необходимо е да научите няколко трика за приготвяне. Сушито е здравословна, вкусна и забавна храна, предлагаща много възможности за импровизация с пълнежите и подправките.
Ориз за суши и нори (водорасли) са двата общи елемента за всички видове суши. При приготвянето е улеснение да имате бамбукова подложка за суши, за да изглеждат рулата равномерни, но не е задължително.
Стиловете за навиване на суши са три, като и в трите можете да ползвате едни и същи пълнежи.
Маки - водорасли от вън, ориз и пълнежи от вътре. Формата е цилиндрична.
Урамаки - обърнати маки - ориз отвън, водорасли, ориз и пълнежи вътре. Също в цилиндрична форма.
Ръчно правени рула - оформят се като фунийки сладолед, като водораслите са фунийката, а ориза и пълнежите са вътре.
Ще са ви необходими няколко опита, за да постигнете хубави, стегнати рула. Не е трудно, но трябва да намерите техниката, която е най-подходяща за вас. Суши рулата могат да се запазят няколко часа в хладилник, увити в стреч фолио и преди сервиране да се нарежат. Но е препоръчително да се сервират веднага, заедно с подправки.