Как да съхраняваме тибетската гъба
Може да съхранявате тибетската гъба изсушена или в млечен разтвор при температура 4° C, като на всеки 7 до 10 дена млякото трябва да се подменя. А за да изсушите кефирните зърна, първо трябва да ги измиете със студена преварена вода и да ги подсушите. Поставяте ги в марля или салфетка за няколко дни на стайна температура. След като изсъхнат придобиват жълтеникав цвят и вече е време да ги прехвърлите в найлоново пликче. Поръсвате ги обилно със сухо мляко, слагате ги в хладилника или просто на хладно място и така може да ги съхранявате до максимум 18 месеца. Ако искате отново да ги използвате, просто ги измивате отново със студена и преварена вода и ги поставете в мляко на стайна температура. Но за да получите добре ферментирал кефир с познатите за него вкусови и лечебни качества, трябва да направите няколко цикъла на ферментация, като на всеки 24 часа подменяте млякото. И не се препоръчва да пиете нито вие, нито домашните ви любимци получените няколко смеси.