Как се пие и употребява женшен
Начин на употреба на женшен
Днес женшенът намира доста приложения, като от него се пригитвят огромен брой препарати, в които най-често се влага комбинация между женшен и екстракти от други растения, витамини и микроелементи. Чаят от женшен има неприятен вкус, но е за предпочитане чист, отколкото с примеси. Обикновено корен женшен се предлага цял или на обработени червени резени.
За 300 мл кипяща вода са достатъчни около 3 резена женшен След като сложите корените, оставете чаят да вари, докато течността се редуцира до 1 ч.ч. След това прецедете и по желание овкусете с мед.
От сушените корени се прави и спиртен извлек. За целта накиснете в 1 л алкохол около 30 г сушен женшен и оставете да престои 15 дни. Приемайте по 10–15 мл от 1 до 2 пъти дневно.
Сушените корени може да приготвите с мед. При този случай смелете 50 г корен или залейте с малко хладка вода и след 10-15 минути прецедете и нарежете ситно. Объркайте корена с 1 буркан мед. От медения женшен консумирайте по 1 ч.л. всяка сутрин на гладно.
С корени от женшен може да приготвите и други чайове и напитки. Сушеният женшен намира приложение дори в кулинарията, като може да бъде добавен в някои супи, яхнии, задушени ястия и салати, но едва след като се накисне предварително във вода. Когато приемате женшен, правете го на гладно, но непосредствено преди хранене, защото това осигурява максималното усвояване на корена.