Какъв е състава на женшенът
На какво ли се дължи славата на женшена като панацея? Повече от ясно е, че тайната се крие в комплекса му от полезни вещества, сред които са много глюкозиди, тритерпенови сапонини (панаксин, панаксова киселина, панаквилен, панацен, гинзегин), фитостерини, слуз, смоли, танини, алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества. От витамините в най-голямо количество е женшена са витамин С, В1, В2. Освен това този корен изобилства от соли на фосфор, манган и желязо, микроелементи, както и макроелементи.
Основната биологично активна съставка на женшена са гликозидите. Жинзенин е гликозида, заради когото женшенът има свойството да понижава концентрацията на захар в кръвта и да стимулира синтеза на гликоген. Друга важна съставка в „Корена на живота” е ефирното масло панаксен. То успешно стимулира и тонизира сърдечната дейност заедно с кръвоносните съдове. Притежава успокояващо действие и притъпява усещането за болка. Регулирането на обмяната на веществата е функция на панаксовата киселина в състава на корена. Тя регулира жлезите с вътрешна секреция.