Какво означава песто и от къде произхожда
Песто (на италиански Pesto, от pestato, pestare — стриване, смачкване) е популярен сос от италианската кухня, произведен на основата на зехтин, босилек и сирене.
Счита се, че произхожда от Северна Италия, от района на Лигурия, основно от Генуа. Известен е още от времето на Римската империя, но първите писмени сведения са от 1865 година. Що се отнася до първата публикувана рецепта, то тя е датирана през 1946 г.
Класическата рецепта от Лигурия се приготвя с помощта на мраморен или дървен хаван (чукало) и включва босилек, набран в околностите на Генуа, готварска сол, семена от пиния (дърво от семейство Борови), чесън, зехтин (extra virgin) и сирене пекорино. В някои от класическите рецепти вместо семена от пиния се използва орех или кашу, а сиренето може да бъде пармезан или грана падано.