Какво представлява кресонът
Водолюбиво растение, което се среща в близост до извори и бавно течащи потоци, кресонът е често пренебрегван, зеленолистен хранителен източник, близък роднина на сарепската горчица, зелето и рукoлата. Атрактивно, сочно растение, кресонът има малки, кръгли, леко набраздени листа, които през лятото дават дребни бели цветчета, които прерастват в малки шушулки с два реда ядливи семена. Кресонът се култивира от хилядолетия в Европа, Централна Азия, Северна и Южна Америка, както за храна, така и с лечебна цел.
В кулинарията кресонът се предпочита заради своята многостранна употреба. Може да се използва в зелена салата (и то много хранителна!) или пресен спанак, да се приготви на пара и консумира като зеленчук, както и да се използва като добавка към супи за леко лютив привкус. Кресонът също така е стандартна добавка към сандвичите за междинна закуска във Великобритания.
Тъй като кресонът расте във вода, добре е преди употреба да се измие обилно, след което да се накисне за половин час в разтвор на хладка вода с лимон или ябълков оцет, за да се премахнат замърсителите, паразитите и други нечистотии. За оптимална свежест кресонът може да се потопи във вода и да се съхранява в хладилник за два до три дни. Преди консумация изплакнете отново и отделете листата от жилките и корените.