Уникалните свойства на кресона
Всекидневната консумация на кресон има способността значително да намали ДНК уврежданията на кръвните клетки, както и да предотвари ДНК уврежданията, причинени от свободните радикали – това сочи двугодишен изследователски проект на Университета в Ълстър.
Учените изследвали извлечено от кресона съединение наречено фенилетил изотиоционат (PEITC) и открили значителни противоракови свойства. Единични, „слепи“, кросоувър експерименти, включващи 60 здрави мъже и жени, избрани на случаен принцип, ядели по една чаша и половина пресен кресон всекидневно в продължение на осем седмици. Били наблюдавани следните положителни резултати: намаляване на равнищата на триглицеридите в кръвта със средно 10% и значително повишаване (с 33% до 100%) на съдържанието на лутеин и бетакаротин, свързано, при повишени нива на прием, с по-редки случаи на очни заболявания като катаракти и макулна дегенерация.
Според научното изследване, фенилетил изотиоционатът (PEITC) в кресона може да подтисне развитието на раковите клетки в случаи на рак на гърдата. Според проучвания на Университета в Саутхемптън фенилетил изотиоционатът (PEITC) може да спре развитието на тумор като го лиши от кръв и кислород чрез
„изключването“ на сигнал в тялото. Изследователите обясняват, че „с разрастването на туморните клетки, съществуващото кръвоснабдяване става недостатъчно, така че те изпращат сигнали към околните нормални тъкани, с които ги подтикват да изградят нови кръвоносни съдове към тумора, които да го снабдяват с кръв и кислород“.