Какво представлява холестеролът
Липидите са мазнини, срещащи се навсякъде в тялото. Холестеролът е вид липид, срещащ се в храните с животински произход. Това означава, че яйцата, месото и пълномаслените млечни продукти (мляко, сирене, сладолед) съдържат холестерол, докато зеленчуците, плодовете и ядките не. Черният дроб произвежда около 1,000 милиграма холестерол на ден и вие вероятно приемате с храната между 150 и 250 милиграма.
Холестеролът не може да се движи самостоятелно в кръвта и по тази причина се свързва с определени протеини. Те го транспортирот до различните части на тялото. Когато това съединяване стане, холестеролът и протеинът образуват липопротеин.
Двата най-важни вида липопротеини са тези с висока и с ниска плътност. Липопротеините с ниска плътност често се наричат 'лош холестерол', докато тези с висока плътност са 'добрия холестерол', понеже двата вида имат различен ефект върху тялото. Повечето холестерол в тялото е с ниска плътност. Той е видът, който най-често причинява запушване на кръвоносните съдове, пречейки на кръвта да се движи правилно.
Около една трета до една четвърта от цялото количество холестерол е добрият холестерол. Този липопротеин транспортира холестерола до черния дроб, където може да се преработи и изхвърли от тялото.