Добавка към храната се дефинира като всеки естествен или синтетичен материал, различен от основните сурови продукти, използвани при приготвянето на хранителният елемент, добавен за да подобри крайния продукт. Добавка може да бъде всяко вещество, което може да повлияе нахарактеристикине на която и да е храна, включително и тези вещества, които се използват не само при приготвянето, но и при обработките след това, пакетирането, транспортирането и съхранението на храната.
Добавките често се споменават като Е-тата, т.к. в страните от Европейския съюз добавките имат представка Е към съответния им номер. Такава представка се слага само на одобрените добавки.
Добавките към храната не се използват, за да се прикрият проблеми в храната (като развалена съставка например), но се използват за отлагане на развалянето или друга загуба в качеството.
Категориите, в които можем да класифицираме добавките към храната са много, ето някои за пример:
регулатори на киселинността и буфери
Агенти предпазващи от напукване
антиоксиданти
подобрители за хляб
емулсификатори
оцветители
консерванти
стабилизатори
сгъстители
Всички добавки към храната са тествани за токсичност и безопасност. Въпреки това страничните ефекти не са изключени, за това се препоръчва при проблем или предположение за такъв да се търси подробна информация в данните за дадена Е добавка.
24 Май 2012
19813
Още от "Здравни съвети"
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари