Какво съдържа Аспартам
ъстав на аспартама
В българската Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните, аспартамът е разрешен в концентрации до 6000 mg/kg и максиманото количество е 600 mg/l в безалкохолни напитки на база вода и ароматизирани, нискоенергийни или без прибавена захар, млека и млечни напитки или плодови, нискоенергийни или без прибавена захар.
В състава на аспартам се съдържат аспарагинова киселина, фенилаланин и нищожни количества метанол, който е сам по себе си отровен в по-големи количества (няколко десетки до стотици грамове). Съставките в аспартама са в съотношение около 50% фенилаланин 40% аспергинова киселина и 10% метанол.
Аспарагинова киселина е естествена и несъществена аминокиселина. Сред функциите й е създаването на нова ДНК, и невротрансмитер в мозъка. Природата е измислила така нашите тела, че те да могат да контролират количеството на аспарагинова киселина в себе си. Ако има излишък на аспарагинова киселина, тялото я превръща в енергия, а при недостиг – то си я създава.
Фенилаланинът е есенциална аминокиселина, която действа като стимулатор за синтеза на тирозин и невротрансмитери. За да се синтезира фенилаланин тирозин са нужни специфичен ензим. Метанолът от своя страна е алкохол и отровен в по-големи количества. В аспартама този алкохол е доста малко и не се счита за опасно количество. Има твърдения, че повече метанол има в доматения сок, отколкото в една диетична газирана напитка.