Производителите и фирмите, които влагат аспартам в своята продукция
От другата страна на барикадата стоят производителите и фирмите, които влагат аспартам в своята продукция и финансираните от тях изследвания на различни институти, които не отчитат вреда от толкова минимални количества аспртам, влаган в продуктите. В отговор противниците отвърщат, че аспартамът не бива дори да се нарича хранителна добавка и да се употребява изобщо от хора. Той не е естествено продукт, не подобрява диетата на човек и не е безопасен на никой.
Яростните врагове на подсладителя аспартам са категорични, че той неправилно е удобрен от Здравната федерация на САЩ по храните и лекарствата (FDA), клон на Канада за защита на здравето, Световната здравна организация (СЗО), както и над 100 други регулаторни организации. Доказано е, че аспартамът в течности се превръща във формалдехит при размразяване и е пагубен именно за диабетици.
Самото натравяне с аспартам и вредата от него се проявява постепенно, като вторичните продукти на аспартама се наслагват във тлъстините на тялото. Не са малко и клиничните случай на различни неразположения и заболявания, причинени от аспартам. Всъщност аспартамът причинява имитиране на определена болест, затова и лекарите доста често не могат да поставят правилна диагноза. Смята се, че консумацията на аспартам и вредата, която той нанася на тялото е необратима.
Аспартамът, който е около 200 пъти по-сладък от захарта, е открит случайно през 1965 г. от Джим Шлатер, работещ във фармацевтичната Компания "Сърл", който се опитвал да открие нови методи за лечение на стомашни язви и по-специално конкретно лекарство срещу язва. Неволно, докато прави опитите си, той излива извън епруветките вещество и установява неговия сладък вкус. Този синтетичен подсладител е направен от две аминокиселини: фенилаланин и аспарагинова киселина.
През 1980 г. Public Board of Inquiry единодушно гласува да спре употребата на аспартам.
С идването обаче на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс дава зелена светлина на употребата на подсладителя. В следващите години следва сложна мрежа от политически и лобистки манипулации, в резултат на което аспартамът се превръща в любимец на хранително-вкусовата промишленост и завладява световния пазар.