Булгурът е пълноценна зърнена храна , която се получава от бланшираното, изсушено и натрошено зърно, което най-често се приготвя от твърда или бяла пшеница. От дълго време употребата на булгур е залегнала в кулинарната традиция Балканите, Близкия Изток до Индия. Сравнително отскоро, от няколко десетилетия, булгурът е част от донякъде манията по пълноценното балансирано хранене в Западна Европа и Щатите.
Всъщност булгурът е възникнал от практична гледна точка. След като се позадуши, изсуши и после натроши, може да се съхранява дълго време и при необходимост да бъде сварен за много по-кратко време от пшеницата. Освен това, обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата без да се губят важни хранителни вещества като протеина.
До преди 5 десетилетия булгурът е бил основна част в дневното меню у нас. След това обаче оризът го измества, но днес желанието да се храним здравословно и пълноценно, отново върна булгура масово в дневното ни меню. Така е и по цял свят.
Булгурът се продава в насипно състояние или пакетиран, най-често в разфасовки от половин и 1 кг. Цветът му е по-светъл или по-тъмен в зависимост от вида и състава му. Среща се в 4 – много дребен за арабската салата Табуле и кюфтета, два средно едри варианта за яхнии и най-едър. Пълнозърнестият едросмлян булгур е здравословен заместител на ориза в сарми и пълнени чушки, при плънка на кокошка или агне, при приготвяне на дроб сърма.
Когато избирате булгур, освен че трябва да съблюдавате срока на годност на опаковката, ако е пакетиран, а и е добре да се вгледате в самите зърна и да видите дали няма загнили, навлажнени или мухлясали места. След отваряне на пакета, съхранявайте булгура в добре затворен съд, с плътно затворена капачка.