Какво съдържат кедровите ядки
Кедровите ядки крият безценна и богата палитра от полезни вещества . Те са са най-калоричните сред всички ядки, както и най-богати на лесноусвоими протеини измежду тях. Белтъчините са със завишено съдържание на аминокиселини, сред които се откроява аргинин.
Цели 19 аминокиселини съдържат могат да се открият в кедровите ядки, а около 70% от тях са незаменими. Мононенаситените мастни киселини в тях са изключително важни за добрата работа на сърцето, поддържайки здравословни нива на холестерола. Малките и вкусни семена са отличен източник и на целулоза.
Кедровите семена са отличен източник на растителни хранителни вещества, важни минерали и витамини, масла и протеини. Акцент в набора от полезни вещества са мастно разтворимите витамини Е и F. Кедровите ядки са носители на витамини от група В, а едновременно с това са пълни с антиоксиданти и минерали - калий, магнезий, много желязо, фосфор, цинк, мед, йод, силиций, манган, барий, титан, сребро, алуминий, кобалт, натрий, йодиди и др.
Те са източник на витамин К, важните за здравето на очите лутеин и витамин А. По съдържание на фосфатиден фосфор , кедровите ядки отново задминават всички останали ядки, както и семките, като са изпреварени единствено от соята, която е най-богат източник на лецитин .
В 100 г кедрови ядки се съдържат 780 ккал, 28 г белтъчини, 90 г мазнини, 18 г въглехидрати, 3 г фибри. Същото количество кедрови семена носи на организма ни около 31 г протеини – шампион по съдържание на протеини сред всички останали ядки.