Кедровите ядки в кулинарията
Кедровите ядки са запазена марка на Средиземноморската кухня. Те са уникален и приятен вкус и са много ценени в кулинарията в целия свят. Италианците редовно добавят кедрови ядки в приготвянето на ястия от различни меса, риба, паста или пък зеленчуци. Ядките са обикнат завършек на много салати.
Освен в салати, кедровите ядки много добре се съчетават в ориз с шафран и някои видове сосове. Те са фундаментална съставка на оригиналната рецепта на италианския сос Песто. Широката им употреба в кухнята на Югозападна Франция са причина за създаването на много кулинарни шедьоври.
Кедровите ядки обаче намират широко приложение и в сладкарството и в приготвянето на различни сладки изкушения. Със запечени и смелени кедрови ядки се приготвят традиционни италиански бисквити. Малки плоски зрънца се добавят доста често в шоколадови специалитети или някои разновидности на сиропирани сладкиши, като баклава.