Картофен огретен със сметана
1 кг. картофи 2 с.л. готварска сметана 30 гр. краве масло 150 гр. кашкавал 500 гр. прясно мляко 4 ск. чесън 1ч.л. сол 2 яйца 1 ч.л. черен пипер Магданоз Олио
Картофите се обелват , измиват и се слага да се варят на котлон за около 30 минути. След като се свалят се охлаждат със студена вода и се нарязват на кръгове. Чесъна се счуква с 1 ч.л. сол и 1 с.л. олио. С кремообразния чесън се намазва дъното на тавичката и околния ръб. След това се подреждат картофите и се поръсват с черен пипер ( може да се използват и други подправки – по вкус). Млякото се смесва със готварската сметана и яйцата. Бърка се до получаване на еднородна смес и с тази смес се заливат картофите. Полива се с около 100 мл. олио и ястието се слага за печене в силно загрята фурна на 200 градуса. Пече се до зачервяване на коричката. Минута преди да е готово ястието, се прибавя ситно нарязания магданоз и се настъргва кашкавала.