Огретен по тиролски рецепта
картофи – 1 кг.
прясно мляко или сметана (по желание) – 1 ч.ч.
чисто масло – 1/2 пакетче (60 г.)
настъргано сирене – 3-4 с.л.
яйца – 4-5 бр.
настърган кашкавал
червен пипер
магданоз
галета
Обелете картофите и ги сварете в малко вода до разваряване.
Прецедете и размачкайте картофите с вилица или ръчен пасатор.
Прибавете сиренето, млякото и половината от маслото. Разбъркайте добре и изсипете в тортена форма или тавичка, обилно намазана с масло и поръсена с галета (брашно) и загладете с лъжица.
С лъжицата направете на повърхността 4-5 вдлъбнатини във всяка от които сложете по малко разтопено масло и счупете от ниско по едно яйце.
Всяко от яйцата поръсете с червен пипер и сол.
Печете в умерена фурна до забулване на яйцата.
Преди поднасяне поръсете с магданоз и настърган кашкавал.
Ястието се поднася топло като добре се комбинира с айран или зеленчуков сок, салата според сезона или туршия.