Кои групи спадат към леките храни
Несъмнено обаче, леките храни имат общи качества:
1. Те са естествени или малко обработени, не съдържат изкуствени консерванти и подобрители.
2. Често имат високо водно съдържание.
3. Имат по-ниско съдържание на мазнини, поради което се смилат бързо.
4. Леката храна е винаги в контролирано количество.
В тези групи спадат:
1. Всички пресни и сготвени плодове и зеленчуци
2. Малки количества студени варива: нахут, киноа, елда, овес, жито, леща, бобови
3. Малки количества паста, сварена за 4-5 минути
4. Пресни сирена: изкиснато бяло сирене, моцарела, рикота, котидж, извара
5. Леки меса: риба, нетлъсто свинско, телешко, агнешко, заешко
6. Качествена растителна мазнина в малки количества: сурови ядки, зехтин, авокадо, обезсолени маслини
7. Протеинови и плодови шейкове и смутита
8. Леки зеленчукови супи