Кои са най-полезните храни против възпаления
Сред най-ефективните са омега-3 мастните киселини , които се срещат в рибите, но и в растителни храни като лененото семе например. В организма омега-3 киселините се превръщат в хормоноподобни вещества, които намаляват възпалението, обяснява пред специализираното издание "Хелт" д-р Нелсън. Полезните при определени условия омега-6 полиненаситени мазнини , срещани в слънчогледовото, царевичното и други популярни масла, обаче улесняват възпалителните процеси. Затова двата вида трябва да са в равновесие - ако присъстват в храната ни приблизително поравно, държат в шах болестите. Но лекарите смятат, че в храната на повечето хора омега-6 мазнините са до 20 пъти повече от омега-3.
Основни виновници са преработените храни, с които прекаляваме и отсъствието на полезни храни с омега-3 мастни киселини като лененото семе, рапичното масло, орехите. Добра новина е, че някои плодове - череши, къпини, малини, боровинки, ягоди, смекчават ефекта от диспропорцията. Смята се, че техни съставки взаимодействат с ензими, които подхранват възпаленията. Подобни качества имат повечето плодове и зеленчуци благодарение на полезни фитохимикали като кверцетина в ябълките и лука, бромелаина в ананасите и т.н. Дори доматите, подозирани за засилването на артритните болки в ставите, съдържат 20-ина противовъзпалителни съединения.