Храни срещу хронични възпаления
Плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести храни са основните препоръчвани оръжия срещу подмолните хронични възпаления. А като врагове на младостта и здравето се сочат храните с много захар, рафинираното брашно и трансмазнини.
Д-р Андрю Уейл, един от "законодателите" на противовъзпалителните диети, очертава
правилата - прясна храна, разнообразно меню, изобилие от плодове и зеленчуци
и избягване на обработени храни и заведения за бързо хранене. Американецът е създал школа, прилага методите си в собствен здравен център и разпространява убежденията си чрез бестселъри и сайт за здравословен живот. Автор е и на практическо ръководство за хранене, което има претенциите да предпазва от хроничните възпаления и свързваните с остаряването метаболитни проблеми, заболявания на сърцето, ставите, мозъка.
Според експерта едновременно с неутрализирането на възпалителните процеси в клетките диетата стабилизира кръвната захар и осигурява достатъчно витамини, минерали, есенциални мастни киселини, фибри, полезни фитонутриенти.
Най-големият дял в неговата пирамида на противовъзпалителната диета се пада на зеленчуците - 4-5 купички на ден, и плодовете - само с порция по-малко. Особено се препоръчват кръстоцветните зеленчуци от голямото семейство на зелето - не само традиционното у нас "обикновено", но и червеното, брюкселското, карфиола, броколи.
Следват ги зърнените и бобовите храни - колкото се може по-нерафинирани, които трябва да присъстват в умерени порции на всяко от основните хранения. Изборът не е ограничен само до кафяв ориз, басмати, див ориз и боб , категорията е разширена с булгур, ечемик, просо, елда и по-екзотичните киноа, амарант, чия. Специално място заемат пастите от твърда пшеница , препоръчани ал денте - приятно еластични, защото разкашканите се усвояват по-бързо и не изпълняват ролята си на регулатор на кръвната захар.
На следващото ниво на пирамидата са ядките, семената и студенопресованите масла от тях , препоръчвани в малки, но редовни дози 3-5 пъти за деня.
После се нареждат рибата и морските дарове. Нагоре пирамидата се стеснява и така онагледява как всяка следваща група храни трябва да заема по-малък дял във всекидневното меню. Д-р Уейл заделя "етаж" за азиатските гъби, от които у нас най-познати са шийтаке и майтаке .
Следват храните с качествени белтъчини - всеки ден умерен прием на кисело мляко или сирена, яйца (3-5 седмично) или цели соеви продукти като зърна и кълнове, по-рядко и специфичното тофу. Още по-нагоре, като ценни и в малки количества, са чесънът, джинджифилът, куркумата, кърито, чилито.
3 нива под върха са зеленият и черният чай, полезни мазнини като зехтина, лененото масло, авокадото.
На предпоследния етаж е чашата червено вино на ден. А отгоре, в позицията на "черешката", тържествува блокче черен шоколад.