Кои храни трябва да се избягват при противовъзпалителната диета
Всички нездравословни мазнини, които се намират в преработените храни, и в ястията от заведенията за бързо хранене.
Омега-6 мазнините, например, предизвикват възпаления. Те се съдържат в царевицата, шафрана, слънчогледа, фъстъците и соята. Те се преработват в хормоно-подобни съединения, които всъщност насърчават възпаленията.
Задължително трябва да се избягват транс-мазнините, които се намират в преработените и в пържените храни.
Рафинираните въглехидрати също могат да предизвикат възпалиния. Става въпрос за брашното, захарта и храните с висок гликемичен индекс. Тези храни могат да покачат нивата на инсулин и глюкоза в кръвта, което пък увеличава опасността от възпаление.
Хранителните алергии могат да играят роля при възпаленията. Много хора имат непоносимост към протеините в пшеница (глутен) и в млечните продукти и това може да предизвика системи проблеми с червата.