Круши с крем и вино
Круши с крем маскарпоне и вино
рецепта за десерт с круши, вино и крем маскарпоне – лек, приятен като за празнична трапеза
4 круши (зимен сорт)
500 мл червено вино
250 мл вода
3-4 зърна карамфил
1 пръчка канела
1 ванилия
1 ч.ч. захар
200 гр маскарпоне
5 с.л. пудра захар
Избират се круши по-твърди, зимен сорт. Обелват съвсем тънко;
В тенджера се смесват виното, захарта, и водата. Добавят се крушите и се варят около 20 минути;
След което тенджерата се отстранява от котлона и се оставя докато крушите изстинат;
Пудрата захар, ванилията и маскарпонето се разбиват на крем;
На крушите се отрязва капаче и вътрешността се издълбва внимателно с лъжичка;
Крушите се напълват с приготвения крем и се сервират;
Останалото вино може да се постъпи по два начина – да се поднесе като боле или да се добавят 50 гр краве масло и да се вари на тих огън до сгъстяването (около 2 часа) и тогава крушите се поднасят със соса.