6 Август 2012
80750
Какво растение е чубрицата
Коя част на чубрицата се използва
Откъде произхожда чубрицата
Къде може да се прилага чубрицата
Какви ползи има от чубрицата
Как да си направим шарена сол
Къде може да се прилага чубрицата
Наред с отличните кулинарни качества на чубрицата като подправка, тя има и доказани лечебните свойства. Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата, затова тя е изключително подходяща подправка за трудно смилаеми храни, като варивата – боб, леща, грах и т.н. В чубрицата се съдържа до 0, 5—2% етерично масло с главни съставки карвакрол (до 40%) и р-цимол (до 30%) или тимол. Също така чубрицата съдържа дипентен и други терпени. Основните благотворни въздействия, които чубрицата оказва върху човешкия организъм се дължат на нейните спазмолитични, хипотензивни, антисептични, потогонно и слабо диуретични действия.
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари